Mensen zijn niet stuk,

hooguit vastgelopen.

.

Visie

 

We krijgen allemaal te maken met zowel vreugde als verdriet. Dit wisselt elkaar af als seizoenen. Het maakt deel uit van onze natuur, er is geen ontkomen aan. Het is de dans van het leven. 

Een gezonde geest is een flexibele geest. Zoals een koorddanser regelmatig zijn balans vindt door zijn armen heen en weer te bewegen, zo laveren wij tussen allerlei gevoelens en gedachten. Het is de kunst om terug te veren naar onze natuurlijke staat.  

Als er geen verzet is tegen de weeromstandigheden van het leven gebeurt dit vanzelf. Als we echter verstrikt raken in gedachten- en gedragspatronen en de daarbij behorende gevoelens, kunnen we de neiging hebben om ons hiertegen te verzetten. Door dit verzet op te geven geven ontstaat er vanzelf verandering. Dat is de natuur der dingen.  

Een belangrijk aspect van deze natuurlijke staat is liefdevolle acceptatie van onszelf, hoe moeilijk dat ook lijkt. 

We kunnen ons allemaal ontwikkelen en ons bewustzijn vergroten. Ik zie dit als een levenslang proces. Soms hebben we daarbij iemand nodig om vanuit een ander perspectief op ons leven te kunnen kijken.  

Hoe vast en hardnekkig klachten of patronen ook kunnen lijken. Iedereen kan veranderen en groeien. Het brein is plastisch. We kunnen als het ware tuinieren in onze eigen geest. We planten nieuwe zaadjes, zoals bijvoorbeeld vriendelijkheid of geduld, en voeden dit door er regelmatig aandachtig mee bezig te zijn.